Talous ja toimintaolosuhteet

Photos from Suomen Golfkentät ry's post

pe 12. maaliskuuta 2021 15.58.44

Suomen Golfkentät ry onnittelee:

Vuoden 2020 Golfjohtaja
Markku Ignatius, Espoo Golf

Vuoden Golfjohtajan valinta on yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista Suomen golfjohtajien yhdistyksen, FGMA:n piirissä. Julkistaminen on tehty perinteisesti toimialapäivien yhteydessä, FGMA:n vuosikokouksessa, nyt poikkeusvuonna 2021 kunnianosoitus julkistettiin FGMA:n webinaarissa 12.3.
Vuoden Golfjohtajan valitsee FGMA:n toimitusjohtajista koottu valintatoimikunta, joka perustaa vuosittaisen valintansa ennalta laadittujen edellytysten pohjalle. Vuoden 2020 Golfjohtajan perusteluissa todetaan: – EGS ja Gumböle Golf ovat viime vuosien aikana tehneet uraauurtavaa yhteistyötä kahden eri golfyhteisön kokonaisuuden yhdistämällä koko operatiivisen toiminnan. Yhteistoiminnan lähtökohdat on luotu seurojemme hallitusten strategiatyönä, jossa Markulla on ollut keskeinen rooli niin suunnittelussa, kuin implementoinnissa. Käytännön toteutuksessa ja toiminnan kehittämisessä Markku on toiminut osoittaen intohimoa työtään kohtaan ja peräänantamattomuutta tavoitteiden saavuttamiseksi, tietääksemme ensimmäisenä kahden eri golfyhteisön vetäjänä.

– Ihan mieletön fiilis, tilittää Markku Ignatius ensituntojaan. – Olen ollut aikoinaan tätä konseptia luomassa, ja nyt kun se vihdoin osuu omalle kohdalle on se mahtava tunne, Markku lisää ja jatkaa, – kun vielä tietää ketkä golfjohtajat ovat saman tunnustuksen aikaisemmin saaneet, fiilis vain nousee.
Istumme Antti Hiltusen kanssa Markun työpaikan neuvotteluhuoneessa haastattelemassa kunniakerhon uusinta jäsentä. Kysyimme mistä kaikki sai alkunsa ja miten Markku päätyi toimialalle?
– Asuimme vaimoni kanssa 1990-luvun puolivälissä USA:ssa, ja koska itselläni ei sillä hetkellä ollut työpaikkaa, päätin opetella pelaamaan golfia – ja hurahdin siihen täysin. Intensiivinen harjoittelu avasi Markun mieleen uusia urapolkuja, jopa opettavana ammattilaisena, mutta US PGA:n pelikoe pudotti takaisin maan pinnalle. – En nähnyt itsessäni sitä kärsivällisyyttä, jolla siitä olisi muodostunut loppuelämän ura, Markku tiivistää.

Golf viitoitti tietä
Palattuaan takaisin Suomeen Markku löysi itsensä Soneralta ja osallistui yhtiön maailmanvalloitukseen tunnetuin seurauksin. Seuraava työpaikka oli Nuori Suomi -yhdistyksen hallintojohtajana. Golfkipinä oli kuitenkin syttynyt, ja Markku hakeutui St. Laurence Golfin vapaaehtoisena junioriohjaajana suorittamaan Seuravalmentajatutkintoa Vierumäelle, taustanaan myös lätkä- ja futisvalmennus junnujen parissa. Markku valittiin vuoden kuluttua St. Laurencen hallitukseen junioritoimikunnan puheenjohtajaksi ja se viitoitti tien niin sanottuun H-hetkeen. – Elämä on hetkiä, jotka muistaa, Markku aloittaa. – Esko Eronen, St. Laurence ry:n silloinen puheenjohtaja tarttui hihasta ja sanoi, kun sinulla Markku on niin hyvät verkostot, osaisitko suositella ketään meidän kentän toimitusjohtajaksi Möllerin Chalin seuraajana? – Sen tarkemmin ajattelematta ilmoittauduin vapaaehtoiseksi, minkä jälkeen Esko järjesti golfkierroksen yhtiön hallituksen puheenjohtajan kanssa. Päälle vielä esittäytyminen hallitukselle ja nimet paperiin, Markku muistelee. – 1.5.2005 aloitin St Laurence Golfin toimitusjohtajana.

Markun filosofia johtamisesta
– Lite bättre, tulee tietysti Curre Lindströmiltä – aina on varaa parantaa, Markku Ignatius painottaa. – Hyvä on parhaan pahin vihollinen ja aina voi kehittää ja parantaa toimintaa, hän lisää. Markulla on kokemusta jo 4 golfkentän johtamisesta ja aina kun hän on tullut uutena tehtävään, ensimmäinen asia on perehtyä kaikkiin toimintoihin. – Organisaatioon pesiytyy aina maneereita ja toimintatapoja, joita kukaan ei ole kyseenalaistanut ja siinä olen ollut jopa hullunrohkea. Joskus on tullut näpeillekin, hän tunnustaa. – Toimintatapa kannustaa tekemään ja kokeilemaan, eikä virheitä saa pelätä.

Kahden erilaisen kentän yhteistyö
Vuoden Golfjohtajan valintaperusteissa nousee Markku Ignatiuksen kohdalla esiin asia, jonka toimialan muut toimitusjohtajat ovat erityisesti panneet merkille. Kahden hyvin erilaisen golfyhteisön, Gumböle Golfin ja Espoon Golfseuran, toimintojen yhdistäminen ja kattava yhteistyö jopa yhteisen nimen alla, on herättänyt arvostusta. – Vuonna 2015 tultuani Gumböle Golfin toimitusjohtajaksi, ryhdyin heti kolkuttelemaan Espoon Golfseuran ovilla ja myymään yhteistyöajatusta. Se ei heti ottanut tuulta alleen, mutta jo silloin näillä kahdella kentällä oli yhteinen kentänhoito-organisaatio, Markku muistaa.
Keskusteluyhteys jatkui ja palaset alkoivat pudota paikoilleen. Yksi kulminaatiopiste oli kun Hexi Jäätteelä kertoi halustaan jäädä pois EGS:n toiminnanjohtajan tehtävästä. Kenttien hallitukset kutsuttiin yhteiseen tilaisuuteen, tehtiin excelit ja suunnitelmat miten yhteistyö voisi tuoda molemmille lisää asiakkaita. 1.1.2019 Markku Ignatius astui kummankin kentän toimitus-/toiminnanjohtajaksi, ja samassa yhteydessä rekryttiin Annika Ahokas kenttien palvelupäälliköksi ja Hannele Hyttinen hallintopäälliköksi. Rekryttiin myös yhteinen cädäri-tiimi, koska haluttiin vaihdella heitä paikasta toiseen. Vuoden 2020 alusta lyötiin kenttähenkilökunta yhteen, jolloin henkilökunnan osalta saatiin palaset paikoilleen. – Uusi yhteinen brändi, Espoo Golf on siis saatu käyntiin, pientä lisämaustetta siihen antaa yhden yhtiön ja kahden seuran johtaminen, Markku toteaa.

Toimialan tulevaisuus
Markku näkee toimialan olevan murroksessa, laji ei ole enää sama kuin 10–20 vuotta sitten. Nuoremmat sukupolvet pelaavat vuoden kerrallaan, etsivät itselleen sopivaa peliseuraa ja kilpailuttavat kenttiä. Se tuo osakepohjaisille kentille haasteita, mutta niihin on vain osattava vastata. – Jatkossa investoinnit on tehtävä tulorahoituksella, hän ennustaa.
– Upeinta tällä toimialalla on se, että jokainen kollega on yhteistyökumppani eikä kilpailija. Se on täysin poikkeuksellista muihin toimialoihin verrattuna ja tämän alan suola, Markku kiteyttää ja sanoo sen olevan syynä omaankin pysymiseen alalla.

Golfin merkitys
– Se on intohimo edelleen, aiemmin se kohdistui pelaamiseen, nyt se painottuu työhön, Markku vastaa. – Silloin harvoin kun annan itselleni luvan pelata, teen siitä sosiaalisen elämyksen. Peliseura saa mielellään olla hauskaa, sillä pelaaminen on irtiotto arjesta ja sen rutiineista. Enää ei edes harmita lyöntien lyheneminen ja onneksi muistoihin voi aina palata, Markku naurahtaa ja päättää kertoa tarinan. – Kerran Ipwitchissä, J-Tradingin juhlamatkalla, kentän viimeisellä väylällä oli pisin draivi -kilpailu. Lyöntini osui niin sanotusti venttiiliin ja lensi pisimmälle todella kovassa seurassa. – Elämä on päiviä, jotka muistaa, kertaa Markku Ignatius.

Loppukevennys
Markku Ignatius oli koostanut 15 vuoden ajalta tehtäviä, joihin on urallaan tarttunut, syystä tai toisesta. Lista sisältää niitä hieman eksoottisempia asioita normaalin päivätyön lisäksi. Poimitaan sieltä aluksi golfauton renkaan paikkaus, kesäkukkien istutus, lattioiden pesu, hevosjätösten kerääminen, ulkovessojen siivous ja kengänpuhdistuslaitteen kompressorin vaihto. Esimerkkejä riittää, mutta tarinaksi valittiin ampiaispesän tuhoaminen rangepallokoneen sisältä.
– Asiakkailta tuli valituksia, että Gumböle Golfin rangepallokoneen lähellä on paljon ampiaisia. Käydessäni tarkistamassa asiaa huomasin sen yläosassa päänkokoisen ampiaispesän. Laitoin viestiä kentänhoidolle, toivoen asian järjestyvän sitä kautta. Tällöin meillä oli vielä ulkoistettu kentänhoito, jonka edustaja lähetti pari nuorta asiaa hoitamaan. Nuoret pojat eivät uskaltaneet mennä lähellekään, joten jouduin pohtimaan miten asia hoidetaan. Löysin vanhan paperikorin, jonka teippasin paksun tikkitakin yläosaan ja täydensin varustuksen paksuilla rukkasilla. Olihan se näky, kun toimari astuu klubitalon ovesta roskakori päässä samaan aikaan kun pelaajat nauttivat terassilla juomaa holarin kunniaksi. Homma saatiin kuitenkin hoidettua ja ampiaispesä hävitettyä – taas yksi ikimuistoinen päivä uran varrelta, Markku kuittaa.

Vuoden Golfjohtaja –palkintoa on jaettu vuodesta 2009 alkaen

2009 Esa Meriläinen
2010 Jaakko Tuominen
2011 Jari Koivusalo
2012 Rauno Pusa
2013 Staffan Tuomolin
2014 Mika Nieminen
2015 Ville Tuovinen
2016 Jan Ruoho
2017 Pertti Itkonen
2018 Mika Kupiainen
2019 Kari Kuivasaari
2020 Markku Ignatius

FGMA on Golfjohtajien henkilöyhdistys, jonka jäseninä on lähes kaikki Suomen golfkenttien toimitus- ja toiminnanjohtajat ja osa kenttämestareista sekä palvelu- ja toimistopäälliköistä.
FGMA tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuksia hoitaa tehtävänsä paremmin niin ammatillisen kehittymisen, hyvinvoinnin, avoimen tiedonvaihdon kuin henkisen virkistäytymisenkin kautta. Samalla jäsenien edustamat kenttäyhteisöt ja koko toimiala hyötyy avainhenkilöidensä kasvavasta kapasiteetista, jonka FGMA tarjoaa koko golfalan kehittämiseen yhteistyössä toimialan muiden järjestöjen kanssa.
FGMA edustaa kattavasti suomalaisia golfjohtajia ollen arvostettu, ammattitaitoinen, koulutettu, aktiivinen ja yhteistyökykyinen toimija golfalalla.