Palvelut ja tuotteet

Avajaiskisan tunnelmia upeassa syysillassa Hirsala Golfissa.

GeoGolf koukutti avajaiskisassa Hirsalassa!

Jo kevään golfmessuilla esitelty GeoGolf avasi ensimmäisen kohteensa Hirsala Golfin rangella. Kohdeharjoitteluun ja kisaamiseen tarkoitettu kotimainen keksintö koukutti avajaisiin saapuneet vieraat alusta alkaen, ja voittajajoukkueiden kesken käytiin tiukkaa kisaa. Olisiko GeoGolf ratkaisu rangetoimintojen kehittämiseen ja uuteen tulolähteeseen kentille? Maailmassa on lähes 39 000 golfkenttää 249 maassa, joten markkinapotentiaalia on riittävästi. Avajaiskisa, Geometric Golf Kia Chipmasters oli saanut pääsponsorikseen Suomessa nosteessa olevan Kia-automerkin.

Teksti: Jukka Rimpiläinen, Honour-Golf -lehti

GeoGolf on Mika Kuusiston ja hänen tiiminsä kehittämä tuote. Kaikki sai alkunsa vasta golfin pelaamisen aloittaneen Kuusiston lyötyä pallonsa leveäksi erään kentän kakkosväylällä. Kohdeharjoitteluun apua kaivannut golfari googlasi netistä siihen tarkoitettuja ratkaisuja ja koska niitä ei löytynyt, hän päätti kehittää sellaisen. Avajaistilaisuudessa tuotteen kehityshistoriaa avannut Kuusisto tunnusti myös, että homma lähti hieman lapasesta. – Hankkeen kehitystyöhön on löytynyt projektiin uskovia piensijoittajia ja sen tuoman omarahoitusosuuden avulla on saatu myös yrityksen kehittämisavustusta, jolla nykyinen toimintavarmuus on saavutettu. Business Finlandin 100 000 euron häiriörahoitusta Geometric Golf Oy ei kuitenkaan saanut, koska liiketoimintaa ja sitä kautta kassavirtaa ei ole onnistuttu koronan vuoksi aloittamaan ennen syksyä, mikä oli rahoituspäätöksen yhtenä ehtona. Yhtiön olisi pitänyt myös työllistää enemmän ihmisiä tuen saamiseksi, vaikka työllisyysvaikutus alihankintaverkoston kautta on ollut jopa 18 henkeä. Nyt yhtiön tulevaisuus riippuu aika pitkälti siitä onnistutaanko saamaan, mieluiten golfalalla toimivia, merkittäviä tahoja mukaan hankkeeseen. Tämä siksi, että siirtymä nyt todennetusta proof of consept -vaiheesta todella merkittäväksi kaupalliseksi tuotteeksi nielee paljon pääomaa, Kuusisto sanoo. – Vastaavat viihdekäyttöön tarkoitetut ratkaisut ovat onneksi maailmalla erittäin suosittuja, hän lisää, ja viittaa Topgolfin ja muiden vastaavien stadionratkaisuihin.

GeoGolf-laitteen keksijä, Mika Kuusisto toimi avajaiskisan operaattorina ja juontajana.

Mikä on GeoGolf?
Kevään messuilla ja nyt avajaistapahtumassa esitelty GeoGolf-laitteen ensimmäinen versio on halkaisijaltaan 2 metrinen ”maalitaulu”, johon pelaaja yrittää palloa lyömällä osua. Maalitaulussa on viisi kehää, joihin osuessaan pelaaja saa pisteitä. Mitä keskemmälle osuu, sitä enemmän saa pisteitä. Maalitaulu on liikuteltavissa ja esimerkiksi avajaiskisassa siihen lyötiin 20 metristä aina 65 metriin saakka. Pelaajan liittyessä järjestelmään hän saa käyttöönsä värilliset pallot (värejä on useita), jolloin kone tunnistaa juuri hänen osumansa useiden pelaajien joukosta. Maalitaulussa olevat kamerat tunnistavat eriväriset pallot ja lähettävät osumatiedot järjestelmään. Mika Kuusiston mukaan nyt käytetty laite on prototyyppi ja lopullinen tuote tulee olemaan massiivinen, halkaisijaltaan 6 metrinen.

GeoGolf-maalilaite kisaajien kohteena. Osuminen ja pisteiden kerääminen joukkueelle ei ollut ihan helppoa.

Avajaiskisan tunnelmia
Hirsalan rangella avajaiskisassa oli kuusi nelimiehistä joukkuetta, eli yhtäaikaa palloja kohteeseen löi kuusi pelaajaa. Pelaajilla oli viisi minuuttia aikaa lyödä kymmenen palloa ja kerätä mahdollisimman paljon pisteitä omalle joukkueelleen. Jokaiselle joukkueen jäsenelle suorituksia tuli kaikkiaan 4 x 10, sillä kohteen etäisyyttä muutettiin ennen jokaista uutta sarjaa. Samoin lyöntipaikkaa kierrätettiin, jotta jokainen sai vuorollaan lyödä keskimmäisiltäkin paikoiltakin.
Pian joukkueille selvisi, että helpolta näyttänyt lähipelikisa ei kilpailun aikana ollutkaan niin yksinkertaista. Oliko kyseessä kisajännitys tai muu kipsi, sillä pallot tuntuivat kiertävän maalia. Tulleita osumia tuuletettiin villisti kaikissa joukkueissa, ja pelaajat elivät vahvasti suoritusten mukana. Tulokset kirjaantuivat automaattisesti ja realiajassa tulospalveluun, jota sai seurata kisapaikan jättiscreeniltä. Jo alusta pitäen pari joukkuetta oli karkaamassa voittoon, mutta lyöjien vaihtuessa kisa jälleen tasoittui.
Joukkueisiin oli valittu pelitasoituksen mukaan eri tasoisia pelaajia, joten millään joukkueella ei ollut etulyöntiasemaa. Joukkueiden saatua suorituksensa loppuun, kokoonnuttiin  GeoGolf-kupolitelttaan seuraamaan tuloslaskennan etenemistä. Tarkistuslaskennassa tilanne eli vielä ja kahden joukkueen kesken käytiin tasaväkistä kisaa. Lopulta tuloksena oli tasatilanne ja henkilökohtaiseen finaaliin pääsikin kahdeksan pelaajaa, neljän sijaan. Finaalikisa oli henkilökohtainen ja toisiaan kannustaneista joukkuetovereista tuli nyt kilpailijoita. Maalilaite vietiin 65 metrin päähän lyöntipaikoista, sillä ensimmäinen tuloksen saanut olisi kisan voittaja. Lyöntiluvan saatuaan kahdeksan pelaajaa aloitti armottoman tulituksen, olihan jo nyt selvää, että taidon lisäksi tarvittiin myös annos tuuria. Maali näytti kaukaa pieneltä, ja iltaa kohden virinnyt vastatuuli tuntui tarttuvan useimpiin palloihin. Kisan tuomarin tehtävänä oli varmistaa, milloin ensimmäinen osuma syntyi ja minkä värisellä pallolla. Tulos vahvistettiin järjestelmän avulla ja lopulta voittaja ja muut kärkisijat varmistuivat.

GeoGolf-konseptiin kuuluu maalilaitteen lisäksi kupoliteltta, jossa esittelyt ja tulosjulkaisu tehdään.

Tapahtuman konsepti
Hirsala Golfissa oli lämpimänä syyslauantaina kenttä täynnä pelaajia, ja koska kisa vei alle puolet kaikista lyöntipaikoista, muu range oli avoinna muille pelaajille. Lyöntipaikkojen lisäksi kisasetuppiin kuului iso kupoliteltta, johon tällaiseen poikkeusaikaankin mahtui väljästi 40–50 ihmistä. Kutsuvierailla oli vastuullisesti käytössään Kian sponsoroimat maskit. Kupoltiteltassa on mahdollista ruokailla ja nauttia virvokkeista sekä järjestää tuote-esittelyjä ja musiikkiesityksiä. Me saimme kiinnostavan infopaketin Kia-automerkin markkinatilanteesta Suomessa ja pian lanseerattavan uuden maasturin tekniikasta. Autot olivat myös paikan päällä tutustumista ja koeajoa varten. Oli myös ilo kuunnella Kalle Klozin ja Susanna Pihlajan kauniita musiikkikappaleita. Kupoliteltta mahdollistaa tilaisuuksien järjestämisen haasteellisessakin säässä.

GeoGolf rangetuotteena
Mika Kuusisto kertoi tulossa olevasta varausjärjestelmästä, jolloin laitetta voi käyttää rangella itsenäisesti omaan harjoitteluun. Varauksen tehnyt pelaaja kirjautuu rangelle tullessaan järjestelmään puhelimellaan ja voi harjoitella kohteeseen lyömistä aikaperusteisesti. Tulokset kirjautuvat harjoittelun yhteydessä pelaajan omaan tietokantaan, jolloin omaa kehittymistään voi seurata. Laite mahdollistaa myös golfopetuksen koukuttavalla tavalla ja kaveriporukoiden keskinäisen kisaamisen.

Katso myös video avajaistapahtumasta Hirsala Golfista >

Toimitukselta
Golfin viihdekäyttöön tarkoitetut ratkaisut leviävät maailmalla, ja ovat jo miljardibusinesta tavallisen golfin rinnalla. Uusia Topgolf-areenoita rakennetaan ikuisen kesän maissa, meillä Suomessa on tyydyttävä kevyempiin ratkaisuihin. Kaikki golfin pelaamista aktivoivat ratkaisut ovat kannatettavia, sillä ne rikastuttavat lajiamme ja tuovat uusia harrastajia sen pariin. GeoGolf tuo rangeharjoitteluun niistä puuttuneen interaktiivisen kohteen ja koukuttavuuden. Hirsalan avajaiskisassa siitä saatiin jo esimakua, sillä kisan päätyttyä moni jäi jatkamaan pallojen lyömistä, vaikka illallinen jo odotti. 65 metrin päässä oleva kohde oli mukavan haastava ja ainakin se yksi osuma piti saada.
GeoGolfin taustalla olevalla yrityksellä, Geometric Golfilla, on ollut myös kansainvälisiä kontakteja kotimaisten lisäksi. Tuotteen kehitys- ja markkinointityö jatkuu, ja toivottavasti suomalaiset kentät ja ranget ottavat tuotteen omakseen, sillä vasta käyttäjien kokemusten ja palautteiden kautta GeoGolf hioutuu timanttiseksi tuotteeksi, jolle voi toivoa myös kansainvälistä menestystä.

Linkit:

https://www.geo-golf.com/